Zavolajte nám +421 52 285 3500alebo nám napíšte na reception@hotellomnica.sk

Zavolajte nám +421 52 285 3500

Späť na blog

Recepty na tradičné VEĽKONOČNÉ POCHÚŤKY v podaní nášho gastronomického tímu

Aj tradičné sviatočné pokrmy typické pre Veľkú noc, ako je pascha a veľkonočná hrudka, môžu byť gastronomickým zážitkom pre všetky vaše zmysly. Spojte sa s nami aspoň na diaľku v pôžitku z týchto sviatočných pochúťok a vyskúšajte doma osvedčené recepty a triky priamo od majstrov kulinárskeho umenia Hotela Lomnica.

Pascha

v podaní pastry chefa Hotela Lomnica Jožka Brudňáka

Ingrediencie:

1 kg polohrubej múky
750 ml vlažného mlieka
10 g sušeného droždia
50 g cukru
75 g masla + trochu na vymastenie
1 vajce do cesta + 1 na potretie koláča
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
50 g sušeného mlieka 
50 g hrozienok
50 g sekaných mandlí

„Nadýchaný veľkonočný koláč, známy aj ako „pascha“, sa udomácnil najmä v kuchyniach východného Slovenska. Dobre upečená a vydarená pascha predpovedala podľa starých zvykov úrodný rok. Podáva sa so šunkou, hrudkou, klobáskou, vajíčkami, ale výborne chutí aj nasladko s medom alebo džemom.“


Postup

  1. Do misy vsypeme všetky sypké suroviny. Pridáme mlieko, zmäknuté maslo a jedno vajce.
  2. Cesto miesime ručne aspoň 1/2 hodiny. Zo začiatku bude redšie, lepkavé, postupne sa stane elastickým a pružným.
  3. Vymiesené cesto necháme hodinu kysnúť v miske.
  4. Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 bochníky, ktoré znova necháme podkysnúť 15 minút.
  5. Formu na pečenie si vymastíme maslom.
  6. Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, pričom konce zrolujeme trošku tenšie. Upletieme vrkoč a koláč opatrne prenesieme do formy. Znova necháme podkysnúť asi 15 minút.
  7. Koláč niekoľkokrát popicháme špáradlom, potrieme celým vajíčkom, posypeme sekanými mandľami a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry na 180°C.
  8. Prvých 20 až 30 minút pečieme pri 180°C, potom znížime teplotu na 160°C a pečieme ešte asi hodinu. Celková dĺžka pečenia koláča pripraveného z 1 kg múky je asi 80 až 90 minút.
  9. Po upečení potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť pod bavlnenou utierkou.


Veľkonočná hrudka s medvedím cesnakom
v podaní raňajkového chefa Hotela Lomnica Ľubka Slodičáka

Ingrediencie:

1 l plnotučného mlieka
10 vajec
2 ČL soli
muškátový oriešok
pesto z medvedieho cesnaku podľa chuti

„Syrek“ alebo aj „syrec“ patrí k tradičným sviatočným pokrmom, ktoré sa už v dávnej minulosti nechávali posväcovať a ukončovali štyridsaťdňový pôst.“


Postup


  1. Mlieko, vajcia, soľ a asi polovicu nastrúhaného muškátového orieška spolu zmiešame a pomaly varíme.
  2. Za stáleho miešania sa nám začnú vajcia v mlieku zrážať. 
  3. Pridáme medvedí cesnak. My sme použili 2 PL pesta. Premiešame.
  4. Zmes prelejeme do pripravenej gázy a poriadne utiahneme špagátom.
  5. Hrudku zavesíme nad misku a necháme odkvapkať aspoň 6 hodín. Najlepšie cez noc v chladničke.
  6. Hrudku vyberieme z gázy a môžeme podávať.


Prajeme vám dobrú chuť umocnenú sviatočnou atmosférou! 

Novinky na váš e-mail

Nepremeškajte akcie, pozvánky na koncerty a ďalšie novinky z Hotela Lomnica. Zadajte váš e-mail a o všetkom sa dozviete medzi prvými.