Späť na blog

Óda na gastronómiu inšpirovanú kulinárskym umením prvej republiky alebo Four hands dinner v podaní tímov Přemka Forejta a Tomáša Levého.

Sobota 29. septembra 2018 bola dňom, ktorý bude ešte dlho rezonovať mysľou a predovšetkým chuťovými pohárikmi hostí, ktorí sa zúčastnili degustačnej večere pod taktovkou hosťujúceho šéfkuchára Přemka Forejta a domáceho Tomáša Levého.

Dokonalý timing, do bodky vyladené menu, premyslený servis, grandiózny záver a všade prítomný nádych zlatých čias spoločnej česko-slovenskej gastronómie v modernom prevedení. Takto môžeme jednou vetou zhrnúť nezabudnuteľný večer, ktorý sa napriek svojej sofistikovanosti niesol vo veľmi uvoľnenej a vtipnej atmosfére. Ste zvedaví, ako vyzeral výsledok dokonalej súhry dvoch gastronomických lídrov?

Staff nahradilo maximálne organizované komando
Niekoľko týždňové prípravy naberali na obrátkach. Každý deň prebiehalo niekoľko staff meetingov a trénovali sa signály, ktoré mali za úlohu maximalizovať efektivitu tímu a minimalizovať čas obsluhy. Prípravy miestami pripomínali organizáciu zásahového komanda alebo operačného tímu. Po obsadení pozícií odštartovali stopky maximálne sústredený a koordinovaný tím so sekundovou presnosťou.

Spečatený kulinársky zážitok
Po odpečatení degustačného menu čakalo na hostí osem chodov, ktoré gradovali nadšenie až po grandiózny záver.
Tí, ktorí poznajú rukopis Přemka a Tomáša, boli prekvapení. Pretože to, čo sme mali možnosť vychutnávať, bolo z úplne inej dimenzie. Ďaleko od ich už tak vysokého štandardu. Páni proste poňali túto degustáciu z úplne iného uhla a nasadili latku „sakra vysoko“.

Nebudeme vás naťahovať a umožníme Vám degustovať aspoň pohľadom.

Kôprovka so zemiakom
Stelesňovala silné a typické chute Česko-Slovenska. Dokonale naštartovala apetít k druhému chodu.

Vajíčka a chlebíček
Chod inšpirovaný chuťami bývalých a veľavážených hostí Hotela Lomnica pozostával z prepeličích vajíčok v dvojobale s chrenovou penou a upgradu typického talianskeho chlebíčka s artičkokmi. Vajíčka v skle s chrenom boli obľúbeným jedlom Tomáša Garrigue Masaryka, chlebíčky zas predstavovali obľúbený pokrm Vlastu Buriana.

Stará dobrá klasika ukrytá v raviole
Pľúcka na smotane sú starou dobrou klasikou, ktorú pozná asi každý a svojho času si na nej rád pochutnávali Franz Josef. Prevedenie v raviole s koreňovou zeleninou sa postaralo o osvieženie starej dobrej klasiky v modernom šate.


Old school v podobe račieho koktejlu
V excentrických pohároch na martini sa podával račí koktejl z cesnakovej peny so šafranom a avokádovým krémom a rakom. Tento chod bol vizuálne a chuťovo najvýraznejší. 

Španielsky vtáčik
Chod prekvapil predovšetkým svojou kompozíciou a selektovanými chuťami, ktoré sme absorbovali s veľkým nadšením.


Nadšenie však gradovalo nasledujúcim chodom, ktorým bol trikrát pstruh „od hlavy až po chvost“
Lahodné filé dopĺňal svieži kaviár s passion fruit a chips zo pstružej kože.

Tatranské jahňa
Predstavovalo rozmanitosť tohto večera. V jednom chode sa totiž skrývali chute jahňaťa, koreňovej zeleniny, dubákov, a prekvapením bola chuť bryndzových halušiek. Toto jedlo bolo zhmotnením tradície a rozmanitostí lokálnych surovín.

Jabĺčko v župane
Sladké potešenie zabezpečilo bleskový transfer do našich detských čias.Keby nám ho však naše babičky podávali spolu s jahlovcovou zmrzlinou, asi by sme nikdy nechceli dospieť.

Záver večera, ktorý zdvíhal zo stoličiek
Nečakané finále zdvihlo hostí zo stoličiek doslova a dopísmena. Centrum pozorností sa presunul na veľkú dekoráciu z hliny a brezového dreva. Hostia dostali rukavice a výzvu hľadať poklad v podobe dezertu z čokolády a hľuzovky. Ostych hrabať sa v hline bol prekonaný informáciou, že hlina vlastne pozostáva z osemdesiatich kíl čokoládovej drte. Tento fakt znel už predsa o čosi vábivejšie. Interaktívny záver večera tak získal nielen potlesk, ale i standing ovation.

Tlieskame a ďakujeme celému tímu za tento fantastický kulinársky zážitok. 

Text: Dominika Ištocy Litvinová
Foto: Dominika Ištocy Litvinová

Novinky na váš e-mail

Nepremeškajte akcie, pozvánky na koncerty a ďalšie novinky z Hotela Lomnica. Zadajte váš e-mail a o všetkom sa dozviete medzi prvými.